Acum ca ai aflat ce este implantul dentar, trebuie sa stii ca, de la caz la caz, peste un implant dentar se pot pune urmatoarele componentele protetice: coroanele, puntile sau protezele dentare.​​

Alte componente

Asa cum am explicat mai sus, implantul este de fapt o radacina artificiala care se plaseaza in osul maxilar pentru a inlocui radacina unui dinte natural lipsa.

De asemenea, este bine sa stii ca orice implant se completeaza cu alte 2 componente:
  1. ​Bontul protetic (se introduce in implant si are rol de a lega implantul de una din componentele de mai jos);
  2. Coroana/ puntea / proteza dentara (se aseaza peste bont si are rol functional si estetic).
Deoarece exista multiple situatii de edentatie (unul, mai multi sau toti dintii lipsa), iti vom explica si arata in fiecare caz in parte din ce se compune implantul.

Cazul #1: Cand ai un dinte lipsa...

Daca esti in situatia de a avea doar un singur dinte lipsa este destul de simplu. In acest caz, ansamblul este compus din implantul dentar propriu-zis, bontul protetic si coronita dentara.

In exemplu de mai jos poti vedea cum arata un implant dentar (A), bontul protetic (B) si coronita (C).

Cazul #2: Cand ai 2 sau mai multi dinti lipsa...

Atunci cand ai mai multi dinti lipsa solutia de inlocuire se diversifica. In acest caz, o lucrare cu implanturi dentare este compusa din minim 2 implanturi, minim 2 bonturi protetice si:

a) 1 punte dentara, daca dintii lipsa sunt unul langa altul sau apropiati,
sau
b) combinatii de coroane dentare cu punti, doar punti sau doar coroane, daca dintii lipsa sunt departati.​

Cazul #3: Cand toti dintii lipsesc...

In cazul in care toti dintii lipsesc, implantul dentar vine in ajutorul tau cu 2 solutii de inlocuire: lucrarea fixa pe implanturi sau lucrarea mobila pe implanturi. Mai departe, aceste variante se diversifica de la caz la caz astfel:

a) Proteza cu capse (mobila) pe implanturi

b) Proteza fixa pe implanturi prin metodele All on 4 sau All on 6​ (toti dintii de pe o arcada sunt inlocuiti cu 4 sau 6 implanturi care sustin ca niste piloni solizi intreaga lucrare dentara)

b) Metoda clasica de inlocuire a fiecarui dinte sau masele cu un implant

Varsta la care poti face operatia

Daca ai o stare de sanatate relativ buna, poti face operatia fara probleme, chiar si in cazul in care ai depasit 80 de ani.

In afara de conditia de mai sus, trebuie sa mai stii ca pentru realizarea unui implant dentar este nevoie ca maxilarul tau sa aiba suficient tesut osos. In caz contrar, pentru a fixa implantul, va fi nevoie de o procedura suplimentara: aditia osoasa.

La copii, varsta la care se poate face implantul este de 17 ani, insa ultimele studii au evidential faptul ca operatia poate fi facuta chiar si inainte de pubertate. In acest sens, in clinicile de implantologie din occident, implantul la copii este deja o realitate.

Click pe filmul video de mai jos in care vei gasi mai multe informatii despre varsta la care poti face operatia.​

​Chiar daca varsta nu conteaza, totusi trebuie specificat ca, la fel ca orice alta operatie, implantul dentar are 
anumite riscuri si poate fi contraindicat in anumite cazuri.

Cat dureaza procedura?

In mod obisnuit, procedura de implantare nu ar trebui sa dureze foarte mult, mai ales daca operatia este simpla si nu necesita alte operatiuni colaterale.

​La CLINICA 24/7 DENTAL din Bucuresti, Dr. Lorelei Nassar, chirurg specializat in implantologie dentara, insereaza un implant intr-un timpul mediu de aproximativ 7 minute. ​
Totusi, durata totala a operatiei in cazul mai multor dinti implantati nu este proportionala cu numarul de implanturi, deoarece aproape intotdeauna exista si alte operatiuni conexe ce necesita timp.

Citeste mai despre despre:

▼ THIS IS YOUR POP WINDOW ▼
×