Mini implanturi dentare: Cand si cum se folosesc?

24/02/2020 0
tipuri-de-implant-forme-dimensiuni.jpg

Mini implanturile dentare sunt alegerea ideala atunci cand se urmareste inlocuirea incisivilor ori a dintilor de dimensiuni reduse, insa cel mai adesea sunt utilizate in fixarea protezelor dentare la persoanele in varsta.​

DIFERENTE FATA DE IMPLANTUL CLASIC

​Dupa cum sugereaza numele, un mini implant dentar (figura B) este varianta in miniatura a implantului dentar clasic (figura A).


Implant clasic vs mini implant dentar

DIMENSIUNEA

​​Principala diferenta dintre cele doua tipuri de implanturi este data de dimensiunea lor. ​Astfel, un mini implant nu poate depasi 3mm in diametru, in timp ce un implant clasic este mai robust, putand atinge chiar si la 4.75mm grosime.

COMPONENTELE

A doua diferenta dintre cele 2 tipuri de implanturi este data de constructia lor. In timp ce implanturile clasice sunt alcatuite din doua componente (surub si bont), mini implanturile sunt facute dintr-o singura piesa compacta, nedetasabila.

GRADUL DE INVAZIVITATE

A treia diferenta este data de gradul de invazivitate. In timp ce operatia cu implant clasic necesita precautii suplimentare in ceea ce priveste evaluarea starii de sanatate, mini implanturile au un grad scazut de invazivitate, deci pot fi aplicate chiar si persoanelor cu diverse afectiuni mai grave.


PROBLEME SI SOLUTII IN FIXAREA PROTEZELOR

​Implanturile pentru stabilizarea protezelor au devenit extrem de populare in ultimii ani. Dupa cum probabil ai auzit, pacientii cu proteze mobile intampina o multime de probleme.

  • Orice proteza mobila se poate misca din loc atunci cand mananci, cand zambesti sau cand ti-e lumea mai draga. Acest lucru il face pe purtator sa se rusineze daca a fost observat si are consecinte negative la nivel psihologic.
  • O alta problema ce apare atunci cand ai o proteza este resorbtia osoasa. In ultimii 15 ani sau facut foarte multe studii care au evidentiat faptul ca pacientilor purtatori de proteza li se resoarbe osul pe care aceasta este fixata. Acest lucru se intampla pentru ca osul “stie” ca a pierdut dinti naturali si ca nu mai exista radacini. In acelasi timp, pacientii care au montata o proteza fixa pe implanturi nu dezvolta aceasta afectiune, deoarece osul “crede” ca implantul este radacina sa.

Ca raspuns la problemele de mai sus, solutia pentru stabilizarea protezelor si mentinearea sanatatii osului maxilar sunt implanturile. Totusi, foarte multi nu pot recurge la implanturile clasice din variate motive, explicate in continuare.

LIPSA VOLUMULUI OSOS

​Lipsa volumului osos nu este o problema pentru pacientii care si-au fixat de putin timp o proteza, insa in cazul celor ce poarta proteze de mult timp resorbitia de os se instaleaza. Aceasta inseamna ca implanturile nu mai pot fi inserate pentru nu mai au suficient tesut osos de care sa se ancoreze. Totusi exista 2 solutii la aceasta problema:

 1. Aditia sau augmentarea oasoasa
 2. Implanturile Pyramidion (nu necesita aditie de os)

COSTUL SI DURATA AUGMENTARII OSOASE

Problema resorbtiei de os se poate rezolva prin augmentarea sau aditia osoasa, insa aceasta este o procedura costisitoare si nu multi si-o pot permite. Mai mult decat atat, augmentarea implica un timp de asteptare mare ce se poate intinde pana la 12 luni.

PROBLEMELE DE SANATATE

Insertia implanturilor clasice necesita timp si o stare de sanatate buna. In cazul pacientilor in varsta problemele de sanatate sunt frecvente iar inserarea implanturilor clasice poate fi o operatie destul de problematica, atat din punct de vedere al timpului de vindecare, cat si a invazivitatii procedurii. Pacientii cu stare de sanatate precara nu sunt cei mai buni candidati pentru acest tip de operatie.

MINI-IMPLANTUL: SOLUTIA ALTERNBATIVA LA IMPLANTUL CLASIC

Datorita caracteristicilor ergonomice, mini implanturile (alaturi de implanturile Pyramidion) sunt solutia alternativa si ideala la implanturile clasice. Alegerea lor se impune mai ales atunci cand osul este foarte subtire, in situatia cand se inlocuiesc incisivi de jos – mandibulari sau in cadrul tratamentelor ortodontice.

TIPURI

Daca vorbim de forma, se disting 2 tipuri de mini implanturi dentare:

 • cu bont protetic
 • cu bila pentru atasarea de proteza

AVANTAJE

Mini implanturile prezinta o serie de avantaje, din care se evidentiaza urmatoarele:

 • Procedura de insertie de mini implanturi dentare este minim-invaziva
 • Mini-implanturile se pot insera extrem de rapid
 • Timpul de vindecare este foarte scurt
 • Riscuri mai scazute decat in cazul implanturilor clasice
 • Pretul unui mini-implant este mai mic decat cel al implantului clasic
 • Pacientii cu lipsa de volum osos nu trebuie sa-si mai faca aditie osoasa

OPERATIA

​Insertia unui singur mini implant dureaza aproximativ 7 minute si se realizeaza imediat dupa efectuarea anesteziei. Desi se foloseste aceeasi anestezie ca in cazul oricarei alte operatiuni stomatologice, modul de inserare al mini-implanturilor este foarte diferit de operatia cu implanturi clasice.

​In timp ce implanturile standard pot fi introduse sub diverse unghiuri, perpendicular sau oblic fata de os, mini implanturile se pot insera doar intr-un singur mod.

INSERAREA IN CAZUL PROTEZEI MOBILE

​Datorita faptului ca cel mai adesea mini implanturile se folosesc pentru fixarea protezelor mobile, ele trebuiesc inserate intr-un mod paralel unul fata de celalalt. Altfel, nu ai mai putea sa scoati proteza cu usurinta. Din aceasta cauza mini-implanturile sunt inserate de obicei in zona dintre incisivi sau in alte zone care permit acest mod de amplasare.

In poza de mai jos poti vedea zonele de inserare ale mini implanturilor in mandibula (A) si maxilar (B).


Inserarea de mini-implanturi pentru proteza mobila

RISCURI

Teoretic, dar si practic, inserarea de mini-implanturi dentare prezinta riscuri mai putine decat implanturile clasice. Pentru a elimina riscurile este indicat ca, atat doctorul, cat si pacientul, sa acorde atentie unor aspecte.

In cazul doctorului, acesta trebuie sa:

 • ceara si sa verifice toate analizele pacientului pentru a decide daca acesta se califica pentru operatie.
 • evalueze corect radiografia dentara pentru a stabili locul exact al viitorului mini-implant.
 • aiba experienta in implantologie si mini-implanturi.

​In cazul pacientului, acesta trebuie sa:

 • mentina o buna igiena orala pentru a impiedica aparitia placii bacteriene.
 • respecte indicatiile si medicatia pre si pot operatie.
 • elimine sau sa reduca numarul de tigari, daca este fumator.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Come as you are!

DE CE IMPLANT CU DR. NASSAR?

Selecteaza checkbox si afla detalii

28 DE ANI EXPERIENTA

Operatie cu Dr. Lorelei Nassar, chirurg cu experienta in implantologie din 1992.

INSERARE RAPIDA, IN DOAR 7 MINUTE

Timpul mediu de inserare al unui implant dentar cu Dr. Nassar este de 7 minute.

4 OPTIUNI DE ANESTEZIE

Ai la dispozitie 4 metode de anestezie: locala, intravenoasa, inhalosedare & hipnoza medicala.

5 SOLUTII PENTRU DINTI INTR-O ZI

Solutii rapide de inlocuire a dintilor lipsa cu implanturi pentru toata arcada, intr-o singura zi.

IMPLANTURI 3D & NANOTEHNOLOGIE

Solutii personalizate de implanturi cu tehnologie 3D.

IMPLANTURI FARA ADITIE DE OS

Sistem de ultima ora, implanturi fara aditie de os sau sinus lift

Dr. Chirurg Lorelei Nassar
Chirurg implantologie

LORELEI NASSAR

Chirurg specialist cu peste 28 de ani de experienta si peste 10.000 de operatii de implant dentar in clinici din USA, Suedia, UK, Israel si Romania.

PROGRAMARE ONLINE
Descoperă

TOT CE NU ȘTIAI DESPRE IMPLANTURI

Come as you are

Contacteaza-ne acum

Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? ​Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.


TELEFOANE & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roADRESA CLINICA

Strada Puțul lui Zamfir 16,
București 011683,
RomâniaUrmareste-ne

Social Media

Vrei sa ne imprietenim? Hai pe retelele de socializare!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2020. Toate drepturile rezervare.

ro_RO