Dinti din zirconiu: Avantaje si dezavantaje

dinti-din-zirconiu-avantaje.jpg

​Zirconiul este un material din ce in ce mai folosit in tehnica producerii lucrarilor dentare. Cat de avantajoasa este coroana dentara din zirconiu atunci cand o folosim la implanturi sau alte proceduri stomatologice? Afla in randurile urmatoare.

AVANTAJE

​Descoperit acum mai bine de 200 de ani, zirconiul este un metal rar, rezistent la temeraturi ridicate si utilizat azi in variate domenii.
In domeniul stomatologic, avantajele acestui material, care este de fapt un metal alb, sunt numeroase. Dintre ele am ales sa prezentam pe cele mai importante, dupa cum urmeaza:

1. REZISTENTA MECANICA

​Coroanele din zirconiu au o rezistenta mecanica crescuta comparativ cu alte materiale utilizate in estetica dentara. Prin rezistenta mecanica crescuta se intelege mare rezistenta la indoire si compresie. Zirconiul are in acest sens un grad de duritate foarte inalt.

2. TERMOIZOLAREA

Fiind un material termoizolant, zirconiul rezista cu brio la rece sau cald astfel incat variatiile temperaturii nu se transmit pulpei dentare atunci cand consumam alimente si bauturi fierbinti sau reci.

3. ESTETICA

Comparat cu alte metale dentare care sunt fie gri, fie galbene, zirconiul este alb si imita perfect dintele natural.

Te confrunți cu probleme dentare greu de gestionat? Nu le lăsa să îți afecteze sănătatea, sună-ne pentru a afla care sunt soluțiile potrivite pentru tine:
0751 051 096, sau completează Formularul de programare, și te sunăm noi!

De asemenea, atunci cand este folosit in estetica, zirconiul este rezistent in strat subtire, de unde si posibilitatea medicului de a slefui putin din dinte, prelungind astfel durata de viata a acestuia.

4. MODELAREA COMPUTERIZATA CAD-CAM

Tehnicile de obtinere a dintilor din zirconiu prin frezare computerizata sunt procese foarte importante nu doar pentru a obtine un standard de estetica superior, ci si o rezistenta crescuta. Datorita modelarii computerizate CAD – CAM, coroanele dentare din zirconiu sunt obtinute intr-un mod foarte precis, fara erori sau abateri de la forma si dimensiunea optima.

5. BIOCOMPATIBILITATEA

​Spre deosebire de unele materiale ce pot provoca alergii, zirconiul este 100% biocompatibil cu organismul uman, deci pacientului cu anumite intolerante i se pot aplica astfel de coroane fara probleme.

6. ALTE CARACTERISTICI INTRINSECI

Materialul are avantajul ca poate fi folosit si in forma simpla, neplacat cu ceramica – lucrari asa numite Full Zirconiu.

DEZAVANTAJE

​Desi zirconiul are proprietati excelente, atunci cand vorbim de implanturi sau estetica dentara, acest material nu este indicat in toate situatiile. Astfel, in unele cazuri el poate face mai mult rau decat bine.

In plus, costul coroanei din zirconiu nu este chiar ieftin, mai ales atunci cand il comparam cu alte materiale. De aceea, ar fi bine sa facem cunostinta si cu dezavantajele sale, inainte sa decidem ce dinti alegem.

Dacă vrei să previi apariția unor probleme dentare în viitor, descoperă mai multe informații despre tratamentele pe care le oferim. Contactează-ne pentru a primi un sfat specializat la telefon
0751 051 096 sau prin Formularul de programare.

1. OPACITATEA

​Datorita gradului de opacitate ridicat (lumina trece prin coroana dentara din zirconiu in acelasi mod usor in care o face prin dintele natural), zirconiul este contraindicat pentru dinti frontali atunci cand acestia au o culoare inchisa sau sunt devitali. Utilizarea zirconiului in aceasta situatie face ca noi dinti sa fie inchisi la culoare, deci sa aiba un aspect inestetic.

De aceea, pentru dintii frontali se recomanda folosirea in combinatie cu ceramica, respectiv utilizarea zirconiului la interior si a ceramicii aplicate peste.

2. GRADUL DE CASARE

​Zirconiul este un material casant si de aceea, sub presiuni anormal de ridicate, el poate crapa. Acesta este si motivul pentru care medicii stomatologi indica pacientilor sa aiba grija la masticatia de alimente ce ar putea crea presiuni de parghie sau pana asupra lucrarilor dentare.

3. PRETUL

​Comparativ cu ceramica, principalul sau competitor, zirconiul are un pret mai ridicat cu aproximativ 20 – 25%. Totusi, acesta este doar partial un dezavantaj, deoarece utilizarea zirconiului in situatii optime poate compensa, aparentul deficit transformandu-se intr-un avantaj.

De asemenea, trebuie specificat ca pretul variaza in functie de puritatea si cantitatea zirconiului din coroana. Astfel, acolo unde gasim un pret mai mic ar trebui sa avem suspiciuni asupra calitatii. In caz contrar, exista riscul ca viitorul dintele sa nu reziste la forta de masticatie si lucrarea sa cedeze.

CAND FOLOSIM DINTI DIN ZIRCONIU?

Coroanele din zirconiu au o vasta aplicabilitate atat in estetica, cat si in implantologia dentara, proprietatile sale recomandandu-l pentru:

  • Implanturi dentare;
  • Carii dentare de dimensiuni mari care au afectat dintele astfel incat acest nu mai poate fi refacut;
  • Fracturi dentare;
  • Dinti devitali (morti). In acest caz zirconiul se foloseste doar pentru dintii laterali, cei ce nu se vad atunci cand zambesti;
  • Alte situatii specifice esteticii si ortodontiei (pentru mai multe detalii, consultă pagina despre fațetele de zirconiu).

AVANTAJOS SAU NU?

​Datorita proprietatilor si avantajelor incontestabile, dintii din zirconiu sunt foarte apreciati atat de medici, cat si de pacienti, rezultatele fiind foarte satisfacatoare de cele mai multe ori. Exista insa si cazuri in care acest material nu este indicat.

De aceea, daca vrei sa fii sigur/a ca zirconiul este materialul care se potriveste dintilor tai, programeaza-te acum la clinica Dr. Nassar.

Come as you are!

CLINICA DR. NASSAR

Alege-ne si beneficiezi de:

25 DE ANI DE EXPERIENTA IN IMPLANTOLOGIE


IMPLANTURI DENTARE AB DE ULTIMA GENERATIE


IMPLANTURI CU DESIGN 3D PERSONALIZAT


FARA DURERE IN TIMPUL INSERARII & DUPA


DINTI INTR-O ZI | ALL ON 4 / ALL ON 6


Dr. Chirurg Lorelei Nassar

Chirurg implantologie

Lorelei Nassar


Specialist cu peste 25 de ani de experienta si peste 10.000 de operatii de implant dentar in clinici din USA, Suedia, UK, Israel si Romania.

PROGRAMARE ONLINE

În concluzie, dinții din zirconiu reprezintă o opțiune populară și inovatoare în domeniul stomatologiei, oferind atât avantaje, cât și dezavantaje. Acești dinți, confecționați dintr-un material ceramic de înaltă calitate, au devenit din ce în ce mai preferați datorită aspectului lor estetic deosebit și proprietăților excelente.

Cu toate acestea, este important să ținem cont și de aspectele mai puțin favorabile, pentru a putea lua decizii informate în privința tratamentului dentar.

Este important să discuți cu medicul dentist pentru a evalua dacă dinții din zirconiu sunt cea mai bună opțiune în cazul tău, având în vedere costurile și cerințele specifice. Luând în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele, vei putea lua o decizie înțeleaptă și informată pentru sănătatea și estetica dentară.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți și cauți informații suplimentare despre tratament, ia legătura cu noi: telefon
0751 051 096 sau online prin Formularul de programare


One comment

  • Carmen

    13/03/2023 at 21:37

    Buna seara. Va rog, am pusa o coronita din zirconiu pe dintii de sus ( 10 buc) din cauza unui dinte , care dupa 1 luna de la inserarea coronitei m a durut ingrozitor , medicul neu a decis sa o indeparteze ptr a mi trata acel dinte . Se chinuie de mai bine de 1 luna da o dea jos si nu poate, ea fiind lipita provizoriu. Am vreo sansa sa o vad data jos? Asta ptr a mi trata sau scoate acel dinte dupa caz si sa mi rapuna coeonita.

Comments are closed.