Fatete dentare fara slefuire (no prep)

04/03/2020 0
FATETE-DENTARE-FARA-SLEFUIRE-NO-PREP.jpg

Fatetele se pot aplica prin 2 proceduri, cu slefuirea dintilor, adica cu preparatie, sau fara slefuire („no prep”). Desi exista mai multe tipuri de fatete dentare realizate din compozit sau materiale precum zirconiul sau ceramica (Lumineers, Emax, etc), nu toate fatetele pot fi utilizate oricand si oricum in metoda No Prep.

Cand sunt indicate fatetele „No Prep”?

Daca nu esti multumit/a de culoarea, forma sau marimea dintilor, fatetele fara slefuire iti pot aduce rezultate estetice semnificative fara operatiuni invazive si fara afectarea structurii dentare.

Fatetele NO PREP pot fi potrivite atat adultilor, cat si adolescentilor nemultumiti de culoarea, forma sau marimea dintiilor, dar mai ales celor care au:

  • Dinti sparti, ciobiti sau zgariati
  • Usoare pete pe dinti sau dinti putin decolorati
  • Spatii mai mari sau mai mici intre dinti
  • Forme inestetice ale dintilor sau dinti usor nealiniati
  • Dinti usor inghesuiti
  • Dinti mici

Candidatul ideal

​Candidati buni pentru fatele „No prep” din nefericire sunt foarte putini si asta pentru ca pacientul trebuie sa indeplineasca unele conditii stricte precum: ocluzie stabila si echilibrata, igiena foarte buna, sa nu prezinte discoloratii severe, carii sau fracturi dentare.

In concluzie, fatetele dentare fara slefuire No Prep sunt indicate in principal pentru a inchide spatiile dintre dinti si/ sau pentru a modifica forma dintilor, cu respectarea conditiilor de mai sus. Pentru a stabili daca dintii pacientului se preteaza la fatetarea fara slefuire, doctorul stomatolog trebuie sa examineze starea danturii pacientului.

Materiale utilizate

Fatetele fara slefuire sunt foarte subtiri (au o grosime de mai putin de 0.3 mm), in unele cazuri la fel de subtiri ca lentilele de contact si sunt confectionate din ceramica. De aceea nu necesita indepartare de tesut dentar si se aplica cu ajutorul unui adeziv direct pe dinte. Rezultatul este unul cu aspect natural si foarte apreciat de catre pacienti.

Ceramica Lumineers

In mod obisnuit, fatetele clasice de ceramica (portelan) necesita o slefuire mai mare a dintelui, uneori chiar depasind stratul de smalt, iar acest lucru face ca procedura sa fie ireversibila. In ultimul timp insa, au aparut noi fatete din ceramica (Lumineers) ce pot fi plasate direct pe smalt sau cu o slefuire minima a acestuia, fara a afecta in vreun fel dentina.

Avantaje

Non – Invazivitate

In procedura „No Prep” nu se frezeaza si nu se modifica suprafata dintilor, acestia ramanand intacti, exact asa cum au fost initial. Astfel, dupa ce fatelele s-au aplicat este imposibil sa rezulte o sensibilitate a dintilor la alimentatia si bauturile „calde” sau „reci”. Nu exista restrictii si nici efecte secundare, metoda fiind total neinvaziva.

Durabilitate

Adeziunea fatetelor in mod exclusiv pe smalt creeaza o legatura foarte puternica intre suprafata dintelui si fateta, acest proces ridicand semnificativ durabilitatea lucrarii estetice.

Confort maxim

In timp ce fatetele clasice din ceramica necesita injectarea unui anestezic, acest lucru nu mai este necesar pentru fatetele No Prep. Deoarece dintii nu se slefuiesc, nu avem nevoie de niciun fel de anestezic, deci operatiunea este total lipsita de disconfort.

Procedura rapida

Aplicarea fatetelor este rapida, procedura putandu-se realiza in una sau doua sedinte.

Dezavantaje

Incompatibilitate pentru dinti foarte inghesuiti

Fatetele fara slefuire nu pot fi aplicate in cazul dintilor foarte inghesuiti decat dupa ce se urmeaza tratamentul ortodontic de aliniere a dintilor cu aparatul dentar.

Nepotrivire pentru dinti foarte decolorati

Pentru fiecare grad de discoloratie ce necesita mascare, dentistul are nevoie de 0.2 mm strat de ceramica​. Teoretic, cu cat dintii sunt mai decolorati, cu atat se adauga mai multa ceramica. Practic, insa, nu se pot adauga mai multe straturi pentru ca fatetele No Prep ar deveni foarte „groase” si dintii inestetici.


lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Come as you are

Contacteaza-ne acum

Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? ​Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.


TELEFOANE & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roADRESA CLINICA

Strada Puțul lui Zamfir 15A,
București 011683,
RomâniaUrmareste-ne

Social Media

Vrei sa ne imprietenim? Hai pe retelele de socializare!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2021. Toate drepturile rezervare.

ro_RO