Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea dentara este exact ceea ce spune – o senzatie perceputa ca neplacuta sau putin placuta la nivelul dentar, in general la zona de intalnire a coroanei dintelui cu radacina , la nivelul gingiei. Survine in general la schimbari de temperatura /alimente , bauturi ingerate , dar poate aparea chiar si la apa rece , aciditate sau aer rece inhalat pe gura.
Sa fim mai expliciti : coroana dentara e acoperita de smalt , care o protejeaza de schimbarile de temperatura si PH din alimentatie . Radacina dentara insa , implantata in oasele maxilare si acestea invelite de mucoasa/gingie, nu beneficiaza de aceasta protectie , pentru ca nu are nevoie – iar zona lor de intalnire , numita colet sau gatul dintelui , e si mai fragila. De aceea in cazul bolii parodontale – parodontoza pe intelesul tuturor , sau chiar intr-o simpla inflamatie gingivala , cand coletul dintelui e dezvelit de gingie , simtim aceste frisoane mici si dureroase la o gura de inghetata, un ceai fierbinte sau chiar simpla atingere.
Sensibilitatea dentara apare deci in situatii in care gingia e inflamata – fie daca sunt acumulari de tartru si placa bacteriana , deci nu s-a facut un control periodic si igienizare la cabinetul stomatologic in ultimul an , fie la femei in timpul ciclului menstrual sau al sarcinii- perioade in care schimbarile hormonale au un impact negativ direct asupra sanatatii gingivale – deseori apar sangerari gingivale in aceste perioade ,ce se remit spontan dupa terminarea lor. Mai poate surveni , sensibilitatea dentara , si , paradoxal, in cazul practicarii unui periaj dentar incorect si intempestiv- pentru ca desi poate parea ca periind mai zdravan , curatam dintii mai bine , iata nu este asa, ci doar avem impresia ca sunt mai curati , dar lezam si gingia , si acea zona a gatului dintelui care va spuneam e foarte vulnerabila . Deci atentie la tehnica de periaj corecta !

Tratamentul sensibilitatii dentare e foarte simplu – un periaj dentar corect cu periute moi si paste de dinti speciale pentru sensibilitate dentara ce obtureaza canaliculii dentinari expusi din zona de colet dentar / gatul dintelui,si fac un strat de protectie. Alternativ se pot aplica local la cabinetul stomatologic geluri pentru desensibilizare , sau terapii cu laser , etc
Desigur igienizarea la un interval de 6 luni si controlul periodic la stomatolog e cel mai sigur mijloc de a impiedica aparitia sensibilitatii dentare – in fapt e cel mai sigur si mai ieftin mijloc de a impiedica aparitia oricarei afectiuni dentare , pentru ca din nefericire , majoritatea problemelor dentare apar si se dezvolta fara durere, deci nu suntem constienti ca exista .
O carie de inceput , un pic de retractie gingivala , chiar un grad de resorbtie osoasa in parodontoze progreseaza deseori fara nici un semn – si in contextul vietii noastre aglomerate si plina de prioritati presante , dintii sunt ultimul lucru la care ne gandim – daca nu dau semn ! Deci eu recomand, introduceti-va in agenda ca si toate celelalte evenimente , controlul stomatologic periodic , la fiecare jumatate de an . Economisiti astfel timp , suferinta , si poate nu putini bani !