Dintii de lapte au radacini si nerv?

dintii-de-lapte-au-radacini-nerv.jpg

Aceasta intrebare este des intalnita si raspunsul este unul : “Da! Dintii de lapte au radacini si nerv!” Dintii de lapte, la fel ca cei permanenti, sunt tesuturi vii, continant mai multe straturi de tesuturi- smalt, dentina, ciment si pulpa dentara care este un tesut moale si care prezinta nervi si vase de sange.

STRUCTURA DINTELUI DE LAPTE

 • La copii, structura anatomica a unui dinte de lapte este asemanatoare cu cea a unui dinte permanent de adult
 • Dintele prezinta o coroana, radacina si pulpa dentara.
 • Dintii de lapte sunt mai putin rezistenti decat dintii permanenti si pot fi atacati mult mai rapid de carii.
 • La un dinte de lapte, o carie evolueaza extrem de rapid si poate ajunge foarte usor la nerv.
 • Daca sunt lasate netratate, cariile provoaca dureri, inflamatii la nivelul gingiilor si a oaselor care sustin dintii.
 • Caria netratata duce in final la extractia prematura a dintelui.

Fazele formării rădăcinilor dinților de lapte

Procesul de formare a rădăcinilor dinților de lapte se desfășoară în mai multe faze distincte:

Dezvoltarea mugurelui dentar

Primul pas în procesul de formare a rădăcinilor dinților de lapte începe cu dezvoltarea mugurelui dentar. Acesta este un stadiu timpuriu în dezvoltarea dintelui și are loc înainte de naștere. În această etapă, celulele pre odontoblaste încep să se multiplice și să se organizeze într-o structură numită „mugure dentar”. Acest mugure va deveni baza dinților de lapte.

Formarea stratului de smalț

După dezvoltarea mugurelui dentar, începe formarea stratului de smalț. Smalțul este stratul extern al dinților și este cel mai dur țesut din organismul uman. Celulele pre odontoblaste se transformă în ameloblaste, care sunt responsabile de secreția de smalț. Aceste ameloblaste formează și depozitează treptat smalțul în jurul mugurelui dentar, ceea ce duce la creșterea dimensiunii și formei dintelui.

Te confrunți cu probleme dentare greu de gestionat? Nu le lăsa să îți afecteze sănătatea, sună-ne pentru a afla care sunt soluțiile potrivite pentru tine:
0751 051 096, sau completează Formularul de programare, și te sunăm noi!

Dezvoltarea papilei dentare

Pe măsură ce stratul de smalț se formează, are loc și dezvoltarea papilei dentare. Papila dentară este o creștere în formă de con din țesutul conjunctiv care penetrează mugurele dentar și devine viitoarea cameră pulpară și rădăcină a dintelui. În interiorul papilei dentare, celulele se diferențiază în odontoblaste, care vor secreta dentină, un alt țesut important al dintelui.

Formarea rădăcinii

Formarea rădăcinii reprezintă o etapă crucială în procesul de dezvoltare a dinților de lapte. Odontoblastele secretă continuu dentină, care înconjoară papila dentară într-un model specific. Pe măsură ce dentina se formează, celulele epiteliale formează hampa dentară, care va deveni ulterior cementul radicular. În același timp, celulele din jurul papilei dentare se organizează pentru a forma țesutul conjunctiv care va deveni ulterior ligamentul parodontal.

Funcția rădăcinilor dinților de lapte în menținerea structurii osoase

Rădăcinile dinților de lapte joacă mai multe roluri importante în menținerea structurii osoase sănătoase. Iată câteva dintre acestea:

Dezvoltarea și creșterea osoasă corectă

Rădăcinile dinților de lapte exercită o presiune constantă asupra osului în care sunt inserate. Această presiune stimulează osul și contribuie la creșterea și dezvoltarea sa corectă. Pe măsură ce rădăcinile se formează și se dezvoltă, osul înconjurător se adaptează și se consolidează în jurul lor. Acest proces de remodelare osoasă asigură o structură osoasă sănătoasă și adecvată în jurul dinților de lapte.

Susținerea dezvoltării dinților permanenți

Rădăcinile dinților de lapte joacă un rol crucial în dezvoltarea dinților permanenți. Pe măsură ce dinții de lapte cad și sunt înlocuiți de dinții permanenți, rădăcinile dinților de lapte furnizează un ghid natural pentru erupția și poziționarea corectă a dinților permanenți.

Ele mențin spațiul necesar pentru ca dinții permanenți să se dezvolte și să erupă într-o manieră corectă și armonioasă în arcada dentară.

Dacă vrei să previi apariția unor probleme dentare în viitor, descoperă mai multe informații despre tratamentele pe care le oferim. Contactează-ne pentru a primi un sfat specializat la telefon
0751 051 096 sau prin Formularul de programare.

Prevenirea pierderii de os

Pierderea prematură a dinților de lapte, înainte ca dinții permanenți să fie pregătiți să erupă, poate avea consecințe negative asupra structurii osoase în cavitatea orală.

Absența rădăcinilor dinților de lapte poate duce la retragerea osului și la pierderea spațiului necesar pentru erupția normală a dinților permanenți. Aceasta poate cauza disfuncții osoase, probleme de aliniere și afecta dezvoltarea armonioasă a maxilarelor și mandibulei.

Eruptia dentară

După ce rădăcina este complet formată, dinții de lapte sunt gata să erupă în cavitatea orală. Procesul de erupție implică ieșirea dinților prin gingie și ocuparea locului lor în arcada dentară. Această etapă marchează finalizarea procesului de formare a rădăcinilor dinților de lapte.

Etapele dezvoltării nervului dentar

Iată procesul de dezvoltare a nervului dentar în dinții de lapte:

Formarea nervului dentar

Dezvoltarea nervului dentar începe împreună cu procesul de formare a dinților de lapte. Pe măsură ce dinții se dezvoltă, nervul dentar se formează simultan în interiorul pulpei dentare. Nervul dentar este constituit din fibre nervoase, care sunt responsabile de transmiterea semnalelor senzoriale și de durere.

Creșterea și ramificarea nervului dentar

Pe măsură ce dinții de lapte continuă să se dezvolte, nervul dentar crește și se ramifică în interiorul pulpei dentare. Această creștere și ramificare asigură o acoperire completă a dinților și permite detectarea senzațiilor din diferite părți ale dintelui. Nervul dentar se extinde către coroană și rădăcină, oferind un sistem de comunicație vital între dinți și creier.

Maturizarea nervului dentar

Pe măsură ce dinții de lapte se apropie de erupție și intră în cavitatea orală, nervul dentar continuă să se maturizeze. Acest proces implică consolidarea fibrelor nervoase și dezvoltarea de conexiuni complexe între nerv și țesuturile dinților. Maturizarea nervului dentar este esențială pentru a asigura o funcționalitate corectă a sistemului nervos dentar și o detectare precisă a stimulilor orali.

CUM AFLI DACA DINTII COPILULUI TAU SUNT SANATOSI?

Cariile nu sunt intotdeauna la vedere. Ele pot fi ascunse si detectate cu ajutorul unor echipamente stomatologice. De aceea, este indicat sa programezi din timp un control stomatologic. Numai asa te poti asigura ca radacinile, nervii si dentitia copilului sunt si vor fi sanatoase. Pentru mai multe detalii despre opțiunile de tratament, poți consulta și pagina de servicii – sigilări dentare.

Este important să conștientizezi că prevenția este cheia unei sănătăți orale optime. medicul dentist poate oferi sfaturi și îndrumări privind igiena orală adecvată pentru copilul tău. Este important să înveți copilul despre importanța spălării corecte a dinților, utilizarea corectă a aței dentare și periajul regulat de cel puțin două ori pe zi.

Totodată, o dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale, evitând alimentele și băuturile bogate în zahăr.

Come as you are!

CLINICA DR. NASSAR

La noi, copilul tau beneficiaza de:

DEZVOLTARE DENTITIE SANATOASA


TRATAMENTE PRIN JOACA PENTRU COPII


TRATAMENTE CU ZERO DURERE


VORBIRE SI MASTICATIE CORECTA


DINTI PERMANENTI SANATOSI


Dr. Anca Constantin

Medic stomatolog

Anca Constantin


Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.


PROGRAMARE ONLINE


Doar prin evaluarea profesională a unui medic dentist poți fi sigur că rădăcinile, nervii și dinții copilului tău sunt și vor rămâne sănătoși.

Medicul dentist este specialistul care poate identifica și trata problemele dentare în stadii incipiente, evitând astfel complicațiile și durerea ulterioară. Prin evaluarea profesională și monitorizarea periodică a sănătății orale a copilului tău, poți avea încrederea că orice afecțiune sau problemă va fi identificată și tratată la timp.

Investiția în sănătatea orală a copilului tău într-o etapă timpurie poate avea beneficii pe termen lung și poate contribui la menținerea unei danturi sănătoase și a unui zâmbet strălucitor. Prin vizite regulate la medicul dentist, vei beneficia de recomandări personalizate și de tratamente preventive care să îți asigure că copilul tău are o dezvoltare orală sănătoasă.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți și cauți informații suplimentare despre tratament, ia legătura cu noi: telefon
0751 051 096 sau online prin Formularul de programareOne comment

 • Ghinea Alina

  17/03/2021 at 18:11

  Buna ziua. Baietelul meu in varsta de 3 ani si 6 luni, a căzut si i s-a rupt un incisiv central de sus. Am mers imediat la stomatolog, i s-a facut radiografie si s-a vazut clar ca era rupt. Dr i-a scos dintele. Întrebarea mea este, in ce mod poate fi afectat dintele permanent? La ce varsta o sa erupa dintele permanent ? Mulțumesc frumos

Comments are closed.