Alimente mai puțin prietenoase cu dinții

22/10/2021 0
POZA-1.jpg

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și sănătos, iar pentru asta trebuie să avem în vedere că o dantură sănătoasă are nevoie de îngrijiri speciale.

Așa cum ne spuneau bunicii noștrii sau chiar părinții să avem grijă ce anume mâncăm deoarece alimentația influențează direct dantura în viața de zi cu zi.

Pentru a stimula funcția de autocurățare a dinților avem nevoie de o alimentație cu multe fructe, legume și alte componente neprocesate. Functia de autocurățare a dinților se activează atât direct, cât și prin cantitatea crescută de salivă pe care o declanșează. Saliva are rol de spălare a dinților, dar asta nu înseamnă că uităm de periajul pe dinți de minim 2 ori pe zi- dimineața și seara.

Există și o listă a alimentelor care sunt mai puțin prietenoase cu dinții noștrii și care în timp pot crea un anumit disconfort dentar.

De pe vremea copilăriei, părinții/bunicii ne spuneam mereu să avem grijă la dulciuri. Clasica sintagmă – „Ai grijă că îți strici dinții de la atâtea dulciuri ” – este un adevăr, deoareace ronțăitul de bomboane sau consumul excesiv de ciocolată este cel care în timp provoacă carii și chiar uneori fracturi dentare.

Nici alimentele moi și lipicioase – aluat, biscuiți, etc nu sunt potrivite pentru dinții noștii deoarece rămân aderente pe dinți mult timp, astfel că duc la formarea de placă bacteriană și carii, acumulându-se microbi și toxine microbiene. Ceaiul si cafeaua consummate în exces produc pete pe dinți care sugerează o stare de neglijență și un aspect îmbătrânit prematur.

Specialiștii în domeniu recomandă legumele și fructele boagate în vitamin C, cu toate acestea sunt anumite fructe cum ar fi grapefruitul și lămâia care trebuie consumate cu moderație. De ce? Întrucât sunt foarte acide și pot distruge smalțul dinților. Dacă nu poți renunța totuși la ele, atunci sfatul medicilor dentiști este de a clăti gura cu apă după consumul acestora.

Consumul de bomboane, jeleuri, acadele trebuie moderat spun medicii stomatologi dat fiind faptul că acestea au multe zaharuri în compoziție, și afectează sănătatea dinților și conduce la apariția și dezvoltarea propice a cariilor.

În rândul alimentelor mai puțin prietenoase cu dinții se află și fructele confiate care sunt bogate în zahăr și ajută la hrănirea bacteriilor nocive din cavitatea bucală. De cele mai multe ori fructele rămân deseori printre dinți și favorizează dezvoltarea cariilor. Ca o alternativă ar fi consumul de fructe proaspete și nu mai puțin varinta confiată.

De menționat este faptul că există anumite legume cum ar fi sfecla roșie/condimente pigmentate care consumate în mod excesiv pot duce în timp la colorarea dinților.

Este important să nu uităm și băuturile carbogazoase care pe lângă cantitatea mare de zahăr conțin și acid astfel că dublăm efectul negativ asupra dinților.

Un alt lucru de care ar trebui să ținem cont în mod general este alternarea alimentelor reci/ fierbinți, astfel încât să nu se creeze acel schock termic care poate să sensibilizeze dinții.
Problematic este consumul excesiv al alimentelor ce conțin amidon (chipsuri, covrigei, biscuit) care deși nu sunt dulci, acestea se pot lipi de dinți și duc la apariția cariilor.

Concluzionând, o dantura sănătoasă și frumoasă ține de efortul fiecărei persoane de a avea o igiena orală corespunzătoare și de evitarea unor alimente care pot în timp să provoace probleme dentare.
Bucură-te de o dantură sănătoasă! Vino la un control periodic cu o igienizare completă, și vei preveni afecțiunile dentare.
Clinica de implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr 16, Bucuresti, Dorobanti


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Come as you are!

IMPLANTS WITH DR. Nassar?

Select checkbox and find out details

28 YEARS EXPERIENCE

Surgery with Dr. Lorelei Nassar, surgeon with experience in implantology since 1992.

QUICK IMPLANT INSERTION - JUST 7 MINUTES

The average insertion time of a dental implant with Dr. Nassar is 7 minutes.

4 ANESTHESIA OPTIONS

You have at your disposal 4 methods of anesthesia: local, intravenous, inhalation & medical hypnosis.

5 SOLUTIONS FOR TEETH IN ONE DAY

Quick solutions to replace missing teeth with implants for the entire arch in one day.

IMPLANTURI 3D & NANOTEHNOLOGIE

Solutii personalizate de implanturi cu tehnologie 3D.

IMPLANTS WITHOUT BONE AUGMENTATION

Sistem de ultima ora, implanturi fara aditie de os sau sinus lift

Dr. Chirurg Lorelei Nassar
Implantology surgeon

LORELEI NASSAR

Specialist surgeon with over 28 years of experience and over 10,000 dental implant operations in clinics in the USA, Sweden, UK, Israel and Romania.

Book an Appointment
Descoperă

TOT CE NU ȘTIAI DESPRE IMPLANTURI

Come as you are

Contact us now

Do you want to schedule a consultation, follow a dental treatment or do you want to greet us? Whatever the reason, we'd love to talk to you.


PHONES & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roOUR ADDRESS

Zamfir's Well Street 16,
Bucharest 011683,
RomaniaFollow us

Social Media

Do you want to be friends? Find us on social media!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2020. All rights reserved.

en_GB