Prevenirea cariilor la copii- sigilarea dentara

In zona de prevenire a aparitiei cariilor intra si sigilarile dintilor de lapte si a celor definitivi.
Sigilarea inseamna inchiderea santurilor dentare care ar avea predispozitie la dezvoltarea cariilor – sa ne reamintim , dintii si mai cu seama maselele au cateva suprafete, unele drepte altele curbate , cele curbe avand pe alocuri gropite si reliefuri ridicate , ce contribuie la mestecarea alimentelor .
Cel mai simplu , puteti observa aceasta la o simpla deschidere a gurii in fata oglinzii la fata de sus a maselelor care vine in contact cu molarii opusi – are ridicaturi si gropite ce se imbina perfect cu cele opuse la inchidere , ducand la zdrobirea alimentelor.
Aceste gropite colecteaza resturi alimentare lipicioase – si cum intreaga noastra alimentatie in present e semiprocesata sau procesata, cu toate adaosurile- coloranti si altele, mai mereu dupa ce mancam orice, gropitele sunt pline de o mazga care , daca nu e indepartata, intra in putrefactie si se dezvolta microbi ce vor genera carii. De aceea un lucru foarte important in prevenirea cariilor este realizarea sigilarii gropitelor . Ea se face cu un material asemanator celui folosit la obturatiile albe /fizionomice , iar aplicarea este foarte simpla , fara durere deci nu e necesara anestezie , doar un pic de rabdare din partea copilului sau adolescentului.
Initial se perie dintii in cabinet, de catre doctor, cu o periuta rotativa- apoi se aplica un gel care se lasa pe dinte 1 minut,se spala si apoi materialul alb de obturatie , ce se intareste cu ajutorul unei lampite speciale. Si asta e tot.
De retinut: preventia este mult mai ieftina decat tratamentul , si economiseste si timpul intr-un mod exemplar – o sedinta de preventie la jumatate de an , pentru detartraj si periaj e de preferat mult mai mult decat ore in sir petrecute pentru tratamentul cariilor , tratamente de canal sau alte manopere complexe. Si sa nu uitam , de preferat mereu sa ne pastram dintii naturali cat mai mult !
In ce priveste sigilarea, cu atat mai mult ! Dintii copiilor au smaltul mai putin rezistent , asadar sub actiunea microbilor ce exista in gurile noastre in mod normal, si in lipsa sigilarii si aperiajului , smaltul se va zdrobi mai usor . Asadar este important sa faceti sigilari copiilor si adolescentilor , dupa schimbarea dintilor de lapte , e foarte benefic !