De ce este necesar sa extragem molarii de minte?

Medicul dumneavoastra stomatolog va recomanda sa extragem molarii de minte. Dar pacientul spune ca nu doare, asa ca de ce sa ii extragem?
In zilele noastre, chirurgia orala in vederea extractiilor molarilor de minte este o practica standard. Chiar daca nu exista durere semnalata de pacientii nostri, nu inseamna ca totul este cum ar trebui. Molarul de minte poate fi blocat sub tesutul moale(gingia) sau uneori in interiorul osului maxilar sau mandibular.
Asta inseamna ca nu poate erupe si nu este vizibil in cavitatea orala. Poate gura pacientului este prea mica si nu exista loc pentru acesti dinti sa erupa sau acesti dinti au o inclinatie catre dintele vecin, putand sa lezeze molarul de 12 ani.
Unii medici extrag acesti molari de minte pentru a preveni eventuale neplaceri in viitor. Cu cat inaintam in varsta cu atat oasele maxilare devin mai dure si extractia devine mai dificila. Daca nu intervenim la timp pot aparea probleme dupa interventia chirurgicala cum ar fi hemoragie(sangerare abundenta), dintii vecini afectati de molarii de minte, si pierderea senzatiei pe partea pe care s-a intervenit.
Motivele principale pentru extractia acestor dinti sunt:
- pot crea leziuni pe dintii vecini prin presiunea aplicata de molarii de minte cand incearca sa erupa chiar incepand sa cauzeze dureri puternice;
- leziuni la nivelul maxilarului sau mandibulei. Se pot forma chisturi in jurul molarilor inclusi, un chist putand sa se dezvolte atat de mult incat sa provoace chiar lipsa senzatiei pe partea fetei pe care este localizat;
- molarii de minte pot pune presiune pe sinusul maxilar, acest lucru ducand la durere si o senzatie de presiune;
- se poate inflama gingia si zona devine greu de igienizat, ducand la probleme ulterioare cu molarii de 12 ani;
- molarii de minte punand foarte multa presiune asupra dintilor pot inghesui dintii prezenti in gura si pot aparea rotatii ale dintilor frontali.
In functie de abordarea fiecarui medic acesti molari de minte pot fi uneori pastrati cand au loc sa erupa in cavitatea orala, daca pacientul are o igiena impecabila si isi face un control al cavitatii orale la fiecare 4-6 luni.
Real vorbind molarul de minte nu are un rol activ in cavitatea orala, masticatia nefiind realizata deloc de acest set de molari.
Manopera este realizata sub anestezie locala, iar pacientul nu simte absolut niciun fel de durere in tot acest timp.
In functie de pozitia molarului de minte si incluzia acestuia extractia poate dura de la 5 minute la chiar o ora sau mai mult. Alt factor care va influenta timpul manoperei este experienta medicului.
Poate exista durere si edem dupa ce a fost realizata extractia si se prescriu antiinflamatoare si chiar antibiotic (in unele cazuri), sau nu, in unele cazuri pacientii neavand niciun fel de durere sau inflamatie.