CHIRURGIA GHIDATA IN IMPLANTOLOGIE

15/03/2022 0

 

In ultimii ani tehnologia a avansat atat de mult incat imagistica dentara si protocoalele in implantologia dentara fac din ce in ce mai usoara inserarea unui implant in cavitatea orala. Ideea implementarii acestor ghiduri chirurgicale este de a simplifica interventiile invazive si complexe.

Chirurgia ghidata foloseste un program care ne permite sa imbinam informatiile radiologice cu informatia situatiei clinice a cavitatii orale a pacientului. Pentru a realiza un ghid chirurgical avem nevoie de 3 elemente:

– Datele pe care le observam in CBCT-ul pacientului;
– Un wax-up virtual al proiectului protetic;
– Amprentele cavitatii orale a pacientului.

Planul programului imagistic va evidentia locatia anumitor elemente anatomice pe care vrem sa le protejam de orice fel de accidente, ghidul chirurgical minimizand complet riscul ca medicul practicant sa le lezeze.

Avantajele utilizarii ghidului chirurgical:

  • Inserarea precisa a implantului;
  • Reducerea riscurilor de a leza elemente anatomice importante;
  • Reducerea timpului intraoperator;
  • Utilizarea informatiei digitale pentru a educa usor pacientul;
  • Implanturile pot fi introduse deseori inclusiv in oasele maxilare compromise d.p.d.v. osos.

Pentru pacientii edentati partial sau total (unde nu mai este prezent in gura niciun dinte)

tehnologia ne va ajuta sa realizam digital partea protetica provizorie in functie de ghidul chirurgical, astfel dupa inserarea mai multor implanturi, in aceeasi sedinta pacientului i se va insera si elementul protetic, nemaifiind nevoie sa ii fie luate amprente cu materialul clasic de amprenta dupa interventia chirurgicala si sa revina intr-o a doua sedinta pentru aceasta lucrare protetica provizorie. Timpul de lucru si confortul pacientului vor fi sporite considerabil. In cazul in care un pacient beneficiaza de acest tip de tratament, acesta trebuie sa inteleaga si sa respecte cu strictete indicatiile postchirurgicale.

Exista mai multe tipuri de ghiduri chirurgicale:

  1. Ghid chirurgical cu suport osos. Acest tip de ghid are nevoie de un lambou gingival mai extins.
  2. Ghid chirurgical cu suport gingival. Acest ghid este recomandat pacientilor edentati total. Principalul avantaj consta in faptul ca nu trebuie descoperita gingia pe o suprafata mare si este minim invaziva incizia. Dezavantajul este ca ghidul nu are o stabilitate potrivita si trebuie manevrat de un medic cu experienta.
  3. Ghid chirurgical cu suport dentar. Este cel mai precis ghid, mai ales in cazul edentatiilor simple.

Dezavantajele acestei tehnici sunt costurile mari si timpul investit de medic pentru a-si perfectiona tehnica. In timp ce chirurgia implantara ghidata este mai confortabila si rapida pentru pacient, deseori timpul de pregatire al medicului pentru planificarea procedurii creste fata de procedura implantarii traditionale. Cu toate acestea tehnologia necesara devine, cu trecerea timpului, mai ieftina, avantajele ajungand sa fie mai clare in asa fel incat cadrele medicale vor investi in echipamentul si pregatirea pentru tratamentele high tech.

In multe cazuri tehnica digitala este o oportunitate valoroasa pentru pacient pentru a fi mai implicat in planul de tratament. Oamenii deseori gasesc fascinant sa vizualizeze propriul plan de tratament virtual, facand mai usoare optiunile posibile de tratament si riscurile posibile implicate. Nivelul crescut de educatie pentru pacient il ajuta pe acesta sa accepte mai usor planul de tratament propus.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Come as you are

Contact us now

Do you want to schedule a consultation, follow a dental treatment or do you want to greet us? Whatever the reason, we'd love to talk to you.


PHONES & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roOUR ADDRESS

Strada Puțul lui Zamfir 15A,
Bucharest 011683,
RomaniaFollow us

Social Media

Do you want to be friends? Find us on social media!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2021. Toate drepturile rezervare.

en_GB