Fatetele din ceramica creeaza un zambet perfect si un efect pshihologic benefic, respectiv cresterea stimei de sine. In particular, fatetele ceramice se diferentiaza prin urmatoarele avantaje:

1. Culoare naturala si estetica de varf

Realizarea fatetelor ceramice prin tehnologia computerizata CAD-CAM ofera o estetica la cel mai inalt nivel si un rezultat precis, eliminand eroarea umana din procesul de fabricare. De asemenea, fatetele din ceramica au o culoare placuta si naturala, gama de nunate de alb fiind foarte variata.

2. Durabilitate ridicata

Ceramica este cel mai folosit material in fatetarile dentare, iar acest lucru se datoreaza nu doar calitatii, ci si rezistentei pe care portelanul o are. Comparativ cu materialul compozit, ceramica are o culoare ce rezista un timp mult mai indelungat.

3. Non invazivitate

Majoritatea fatetelor din ceramica, compozit sau zirconiu se pot aplica prin proceduri de slefuire minim - invazive, adica cu sacrificare minimala de tesut dentar. Totusi, exista cazuri in care fatetele ceramice pot fi cimentate direct pe dinti, fara a slefui din smaltul acestora. Fatetele care pot fi aplicate in acest mod poarta denumirea de fatete dentare fara slefuire No Prep, cermica fiind singurul material ce poate indeplini acest criteriu de non-invazivitate. 

Dezavantaje

Cost

Comparativ cu fatetele din compozit, ceramica are un cost mare, insa cele doua avantaje principale, estetica si durabilitatea, justifica pretul.

Neindicate in Bruxism

Fatetele din ceramica nu sunt indicate pacientilor cu bruxism deoarece pot zgaria dintii antagonisti.