Un zambet frumos si curat este o carte de vizita, iar cu cat zambim mai mult, cu atat primim mai multe zambete din partea celorlalti.
Daca inainte albirea dintilor era un subiect tabu, destinat persoanelor publice, in ziua de azi lucrurile s-au schimbat si tot mai multi oameni apeleaza la aceasta procedura.
Atunci cand luam in calcul albirea dentara trebuie sa ne asiguram ca luam cea mai buna decizie, atat  pentru a proteja dintii, cat si pentru a ne ajute sa obtinem indealul din punct de vedere estetic.

Ce inseamna albirea dentara profesionala?
Procesul incepe cu igienizarea cavitatii orale. Medicul ii va face pacientului un detartraj, airflow si periaj pentru a curata tartrul, petele dentare care nu dispar in urma periajului realizat acasa si placa bacteriana depusa in timpul zilei. Dupa acest proces uneori poate sangera gingia datorita inflamatiei acesteia (gingivita), astfel albirea realizandu-se a doua zi.

Substanta activa din gelul de albire folosit in cabinetul dentar este peroxidul de hidrogen. Pacientului i se introduce in gura un departator pentru a tine departe buzele si limba. Se aplica o bariera gingivala pentru a proteja tesutul moale, dupa care se aplica gelul de albire direct pe dinte. Se lasa acest gel sa actioneze aproximativ 20 de minute, dupa care se curata si se aplica din nou inca 20 de minute.

In tot acest timp lampa de albire sau laserul dentar vor accentua efectele procesului de albire dentara. Se curata dintele de gelul aplicat anterior, se spala bine dintii cu un jet de apa si aer, se inlatura protectia gingivala asigurandu-ne ca nu a ramas niciun pic de gel de albire in cavitatea orala, dupa care se inlatura si departatorul oral si pacientul va clati bine gura cu apa.

 

De ce ar trebui sa aveti in vedere albirea dentara profesionala?
In prezent au aparut numeroase metode de albire a dintilor, disponibile chiar si in magazine si farmacii. Pacientii care aleg aceasta metoda de a-si albi dintii acasa pot intampina diferite printre care se nuumara si o sensibilitate dentara crescuta care nu dispare. Din pacate aceste metode pot fi mai mult daunatoare decat benefice.

In cabinetul dentar, in timpul procesului de albire profesionala, avem parte de:

 1. Siguranta – concetratia de peroxid de hidrogen la care sunt dintii expusi este un factor critic. Daca este folosit prea mult poate dauna structurii dintelui. In cabinet acest risc este eliminat complet.
 2. Un proces rapid – intr-o ora tratamentul este finalizat. Un foctor important in acest process il are lampa dentara profesionala sau laserul dentar.
 3. Eficienta – albirea dentara intr-o clinica stomatologica are rezultate foarte satisfacatoare. Pacientii observa schimbarea culorii dintilor imediat dupa tratament.
 4. Efecte de lunga durata – in timp ce rezultatele nu sunt permanente deoarece culoarea dintilor este influentata de alimentatia si obiceiurile noastre zilnice, cu albirea dentara profesionala luminozitatea dintilor poate dura un an sau chiar mai mult.
 5. Imbunatatirea igienei orale – fiind realizata si o curatare profesionala deja se observa disparitia petelor galbene sau maroniu inchis.

 

Ce alimente are trebui sa consumam pentru a pastra cat mai mult efectul de albire obtinut?
Pigmentii din anumite alimente si bauturi se pot depune foarte usor pe suprafata dintilor, pe care ii putem oberva sub forma de pete. Printre cele mai intalnite alimente si bauturi care au acesti pigmenti se Numara cafeaua, ceaiul, vinul rosu si bauturile carbogazoase care contin coloranti artificiali. 

In ultimii ani tehnologia a avansat atat de mult incat imagistica dentara si protocoalele in implantologia dentara fac din ce in ce mai usoara inserarea unui implant in cavitatea orala. Ideea implementarii acestor ghiduri chirurgicale este de a simplifica interventiile invazive si complexe.
Chirurgia ghidata foloseste un program care ne permite sa imbinam informatiile radiologice cu informatia situatiei clinice a cavitatii orale a pacientului. Pentru a realiza un ghid chirurgical avem nevoie de 3 elemente:

– Datele pe care le observam in CBCT-ul pacientului;
– Un wax-up virtual al proiectului protetic;
– Amprentele cavitatii orale a pacientului.

Planul programului imagistic va evidentia locatia anumitor elemente anatomice pe care vrem sa le protejam de orice fel de accidente, ghidul chirurgical minimizand complet riscul ca medicul practicant sa le lezeze.

Avantajele utilizarii ghidului chirurgical:

 • Inserarea precisa a implantului;
 • Reducerea riscurilor de a leza elemente anatomice importante;
 • Reducerea timpului intraoperator;
 • Utilizarea informatiei digitale pentru a educa usor pacientul;
 • Implanturile pot fi introduse deseori inclusiv in oasele maxilare compromise d.p.d.v. osos.

Pentru pacientii edentati partial sau total (unde nu mai este prezent in gura niciun dinte)

tehnologia ne va ajuta sa realizam digital partea protetica provizorie in functie de ghidul chirurgical, astfel dupa inserarea mai multor implanturi, in aceeasi sedinta pacientului i se va insera si elementul protetic, nemaifiind nevoie sa ii fie luate amprente cu materialul clasic de amprenta dupa interventia chirurgicala si sa revina intr-o a doua sedinta pentru aceasta lucrare protetica provizorie. Timpul de lucru si confortul pacientului vor fi sporite considerabil. In cazul in care un pacient beneficiaza de acest tip de tratament, acesta trebuie sa inteleaga si sa respecte cu strictete indicatiile postchirurgicale.

Exista mai multe tipuri de ghiduri chirurgicale:

 1. Ghid chirurgical cu suport osos. Acest tip de ghid are nevoie de un lambou gingival mai extins.
 2. Ghid chirurgical cu suport gingival. Acest ghid este recomandat pacientilor edentati total. Principalul avantaj consta in faptul ca nu trebuie descoperita gingia pe o suprafata mare si este minim invaziva incizia. Dezavantajul este ca ghidul nu are o stabilitate potrivita si trebuie manevrat de un medic cu experienta.
 3. Ghid chirurgical cu suport dentar. Este cel mai precis ghid, mai ales in cazul edentatiilor simple.

Dezavantajele acestei tehnici sunt costurile mari si timpul investit de medic pentru a-si perfectiona tehnica. In timp ce chirurgia implantara ghidata este mai confortabila si rapida pentru pacient, deseori timpul de pregatire al medicului pentru planificarea procedurii creste fata de procedura implantarii traditionale. Cu toate acestea tehnologia necesara devine, cu trecerea timpului, mai ieftina, avantajele ajungand sa fie mai clare in asa fel incat cadrele medicale vor investi in echipamentul si pregatirea pentru tratamentele high tech.

In multe cazuri tehnica digitala este o oportunitate valoroasa pentru pacient pentru a fi mai implicat in planul de tratament. Oamenii deseori gasesc fascinant sa vizualizeze propriul plan de tratament virtual, facand mai usoare optiunile posibile de tratament si riscurile posibile implicate. Nivelul crescut de educatie pentru pacient il ajuta pe acesta sa accepte mai usor planul de tratament propus.


sigilarea-dentara.jpg

In zona de prevenire a aparitiei cariilor intra si sigilarile dintilor de lapte si a celor definitivi.

Sigilarea inseamna inchiderea santurilor dentare care ar avea predispozitie la dezvoltarea cariilor – sa ne reamintim , dintii si mai cu seama maselele au cateva suprafete, unele drepte altele curbate , cele curbe avand pe alocuri gropite si reliefuri ridicate , ce contribuie la mestecarea alimentelor .

Come as you are

Contacteaza-ne acum

Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? ​Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.


TELEFOANE & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roADRESA CLINICA

Strada Puțul lui Zamfir 16,
București 011683,
RomâniaUrmareste-ne

Social Media

Vrei sa ne imprietenim? Hai pe retelele de socializare!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2021. Toate drepturile rezervare.

he_IL
Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Nassar?
Incepe conversatia acum!