Ai o masea rupta? Iata ce trebuie sa faci!

15/02/2020 0
masea-rupta-pana-la-gingie.jpg

Se poate sa se intample oricand si oricui, insa nu multi stiu ce trebuie sa faca atunci cand s-a rupt o masea. Citeste in acest scurt articol cum sa procedezi pentru a evita complicatiile.

CE ESTE DE FACUT?

​​​​In primul rand va trebui sa ne prezentam la clinica cat mai curand pentru a nu permite aparitia complicatiilor dupa un astfel de incident neplacut ce i se poate intampla oricui.

Din nefericire, majoritatea nu se prezinta, iar viitorul dintelui respectiv aproape niciodata nu este unul de dorit.

  • In lipsa unui tratament, maseaua se va rupe, se va caria in continuare.
  • Dintele ​se va infecta si va incepe sa afecteze si restul dintilor din cauza retentiei de mancare din zona respectiva. Neplacut de experimentat.

In general, vizita imediata la medicul stomatolog este urmata de indicatia unei radiografii dentare pe dintele respectiv, de stabilirea unui diagnostic si a unei directive de tratament.

Radiografie dentara masea

CAND AI O MASEA RUPTA PANA LA GINGIE… SAU PARTIAL

Majoritatea fracturilor dentare (ruperea partii vizibile a maselei) sunt soldate si cu pierderea semnificativa de dinte sanatos, mai ales a celui situat sub nivelul gingiei. In acest caz va trebui sa se stabileasca prognosticul de supravietuire al dintelui. Exista cazuri cand maseaua este atat de rupta, incat aceasta capata indicatie de extractie si inlocuirea cu un implant dentar sau o lucrare dentara.

TRATAMENTUL PENTRU MASELE CU RADACINA SANATOASA

Pentru maselele rupte partial, se va trece la tratamentul propriu zis si anume refacerea dintelui printr-una sau mai multe manopere asociate:

  • obturatie coronara (plomba)
  • tratament de canal (scoaterea nervului si sigilarea spatiului in care se afla nervul)
  • refacerea tratamentului vechi (in cazul in care acesta exista) si reconstructia dintelui cu un dispozitiv din fibra de sticla (un “betigas” prefabricat care se cimenteaza in interiorul dintelui si ii confera rezistenta mecanica pe care acesta si-a pierdut-o prin fractura)
  • aplicarea coroanei dentare, capacel ce seamana la forma si culoare cu dintele pacientului ce protejeaza impotriva unei alte fracturi a dintelui. Coroana dentara este realizata intr-un laborator special de tehnica dentara, separat de cel al clinicii stomatologice)

TRATAMENTUL PENTRU MASELE CU RADACINA COMPROMISA

Pentru maselele a caror radacina nu mai poate fi salvata, se recomanda urmatorul tratment:

  • extractia
  • asanarea cavitati orale: tratament complet de igienizare si indepartare a posibilelor carii si infectii ale danturii, inclusiv detartraj, periaj si air-flow
  • inserarea implantului dentar
  • aplicarea coroanei dentare

INDICATII FINALE

Chiar daca maseau s-a rupt pana la gingie s-au doar partial, pentru a salva radacina si partea din dinte ramasa, prezinta-te cat mai repede la medicul stomatolog. Iar daca totul s-a intamplat cu ani in urma si nu ai actionat la timp … ei bine, niciodata nu e prea tarziu.

Asadar, daca vrei ca dantura ta sa arate perfect, ia-ti inima in dinti si vino sa sa planuim cea mai buna versiunea a zambetului tau!

Come as you are!

CLINICA DR. NASSAR

Alege-ne si beneficiezi de:

25 DE ANI DE EXPERIENTA IN IMPLANTOLOGIE


IMPLANTURI DENTARE AB DE ULTIMA GENERATIE


IMPLANTURI CU DESIGN 3D PERSONALIZAT


FARA DURERE IN TIMPUL INSERARII & DUPA


IMPLANTURI & DINTI INTR-O ZI | ALL ON 4 / ALL ON 6


Dr. Chirurg Lorelei Nassar

Chirurg implantologie

Lorelei Nassar


Specialist cu peste 25 de ani de experienta si peste 10.000 de operatii de implant dentar in clinici din USA, Suedia, UK, Israel si Romania.

PROGRAMARE ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Come as you are

Contacteaza-ne acum

Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? ​Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.


TELEFOANE & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roADRESA CLINICA

Strada Puțul lui Zamfir 15A,
București 011683,
RomâniaUrmareste-ne

Social Media

Vrei sa ne imprietenim? Hai pe retelele de socializare!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2021. Toate drepturile rezervare.

he_IL