Dinti crescuti in spatele celor de lapte

25/05/2017 0
dinti-permanenti-crescuti-in-spatele-celor-de-lapte.jpg

Dintii permanenti erup si se dezvolta in spatele celor de lapte la aproximativ 1 din 10 copii. Astfel, inainte ca dintii de lapte sa fi cazut, copilul are doua randuri de dinti, fenomen cunoscut sub denumirea populara de “dinti de rechin”. Aceasta asociere a fost facuta nu pentru ca rechinii au dintii ascutiti, ci pentru ca acestia au mai multe randuri de dinti.

CAND, UNDE SI DE CE APAR „DINTII DE RECHIN”?

​Fenomenul apare mai frecvent in a doua perioada de dezvoltare a dentitiei copilului, respectiv pe la 10 – 11 ani, atunci cand erup premolarii superior. Totusi, cateodata „dintii de rechin” pot aparea chiar in prima etapa, in jurul varstei de 6 ani, in momentul eruptiei incisivilor inferiori.

Premolari definitivi si temporari superiori
Incisivi definitivi si temporari inferiori

Cel de-al doilea rand de dinti este de obicei plasat in zona incisivilor inferiori dar poate apare si in zona incisivilor superiori sau a maselelor de lapte.

CAUZE

​In timpul dezvoltarii normale, mugurele dintelui permanent resoarbe radacina dintelui de lapte atunci cand erupe sub acesta – fenomen cunoscut in mediul stomatologic sub denumirea de rizaliza. Cand radacina este aproape disparuta, dintele de lapte cade si dintele permanent erupe in spatiul liber. Daca dintele de lapte nu cade, dintele permanent erupe in spatele dintelui de lapte.

O alta cauza de aparitie a dintilor de rechin este aglomerarea dintilor de lapte. Astfel, dintii permanenti, mai ales incisivii care sunt mai lati, nu au loc sa erupa si erup in spatele incisivilor de lapte.

CE ESTE DE FACUT?

​Desi nu este o situatie de urgenta, problema ar trebui tratata cat de curand. Daca dintii de lapte nu sunt extrasi, acest lucru poate duce la diferite anomalii dento-maxilare, cum ar fi inghesuirea dintiilor, arcade dentare inguste, muscatura inversa.

EXTRACTIA DINTELUI DE LAPTE

Daca dintele de lapte devine mobil si cel permanent erupe in continuare, dintele de lapte va cadea si situatia se va imbunatati de la sine. Dar daca dintele permanent erupe in totalitate in spatele celui de lapte, radacina lui nu se mai resorbi si dintele va persista pe arcada.

In majoritatea cazurilor, medicul stomatolog va extrage dintele de lapte si va crea spatiu pentru eruptia completa a dintelui permanent. De obicei, dintele permanent isi va prelua pozitia normala pe arcada in cateva saptamani sau luni.

MONTAREA APARATULUI ORTODONTIC

In alte cazuri, chiar daca dintele de lapte este extras, nu se creeaza suficient loc pentru dintele permanent. Astfel, dintele definitiv nu poate sa se deplaseze in pozitia lui normala. Daca se intampla asa, se va consulta in continuare medicul stomatolog iar acesta este posibil sa opteze pentru solutia ortodontica (aparat dentar).

COPILUL TAU ARE DINTI PERMANENTI CRESCUTI IN SPATELE CELOR DE LAPTE?

Ofera-i acum un tratament stomatologic prin joaca la clinica Dr. Nassar Bucuresti.
Pentru ca noi iubim copiii si abia asteaptam sa ne jucam si imprietenim cu ei!

Come as you are!

CLINICA DR. NASSAR

La noi, copilul tau beneficiaza de:

DEZVOLTARE DENTITIE SANATOASA


TRATAMENTE PRIN JOACA PENTRU COPII


TRATAMENTE CU ZERO DURERE


VORBIRE SI MASTICATIE CORECTA


DINTI PERMANENTI SANATOSI


Dr. Anca Constantin

Medic stomatolog

Anca Constantin


Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.


PROGRAMARE ONLINE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Come as you are

Contacteaza-ne acum

Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? ​Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.


TELEFOANE & EMAIL

+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.roADRESA CLINICA

Strada Puțul lui Zamfir 15A,
București 011683,
RomâniaUrmareste-ne

Social Media

Vrei sa ne imprietenim? Hai pe retelele de socializare!DENTISTS INTERNATIONAL SRL
RO 32194630
J40/8812/2014


Copyright Dr. Nassar 2021. Toate drepturile rezervare.

he_IL