Pentru a avea dinti sanatosi, ingrijirea dentara trebuie sa inceapa inca de la varsta „zero”, adica din primul an de viata. Dintii si maselele de lapte ale copiilor au o durata de viata scurta, insa modul in care ingrijim dintisorii de la inceput influenteaza decisiv dezvoltarea dentitiei viitoare.
In tratamentul de sigilare a dintilor, urmatoarele etape se aplica atat copiilor, cat si adultilor, indiferent de vasta.
In prima etapa pregatitoare este necesara o igienizare perfecta a suprafetelor dintilor. Cu ajutorul aparaturii stomatologice, dentistul va indeparta resturile alimentare. Totusi, de multe ori, chiar si la copii, dezinfectarea orala nu este suficienta deoarece pot exista urme de placa bacteriana. In acest caz se impune o procedura suplimentara: periajul profesional.
In cazul in care medicul stomatolog observa urme de placa bacteriana, acesta va trece la indepartarea acestora prin procedura de periaj dentar profesional. Etapa este necesara pentru a elimina riscul de aparitie a cariilor. Daca dintele nu este perfect curatat, aplicarea ulterioara a solutiei de aderenta si a gelului de sigilare nu va avea efect, caria putandu-se dezvolta sub straturile respective. Dupa ce dentisul se asigura ca dintii sunt perfect curatati, se trece la etapa de aplicare a solutiei aderente.
Inainte de sigilarea propiu-zisa a dintilor este necesara aplicarea unei solutii de aderenta. Acesta are rolul de a face legatura dintre stratul de smalt si gelul de sigilare de la suprafata. Solutia de aderenta este inofensiva si are in componenta acid fosforic (max. 50%). Aplicarea se poate realiza cu pensula, apoi este necesara o pauza de 1 minut pe dintii permanenti (copii si adulti) si 2 minute pe dintii de lapte (bebelusi). Dupa acest timp se poate trece la procedura de sigilare a dintilor cu gel.
In aceasta etapa se aplica gelul de sigilare lichid in santurile fiecarui dinte (nu pe toata suprafata dintelui, ci doar in santurile acestuia), apoi se polimerizeaza (intareste) cu ajutorul lampii UV timp de aproximativ 20 de secunde. Procedura de sigilare dentara se poate realiza doar pe dintii neafectati de carii.
La fel ca in cazul plombelor dentare, la finalul procedurii de sigilare a dintilor, se verifica daca inaltimea stratului de gel este optima si muscatura perfecta. Acest lucru se face atat la copii, cat si la adulti, intr-un mod simplu, cu ajutorul unei hartii de articulatie.
PRO
CONTRA
Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.
Vrei sa te programezi la o consultatie, sa urmezi un tratament stomatologic sau … vrei sa ne saluti? Oricare ar fi motivul, ne-ar placea sa vorbim cu tine.
+40 751 051 096
+40 314 257 954
contact@drnassar.ro
Strada Puțul lui Zamfir 15A,
București 011683,
România
Copyright Dr. Nassar 2021. Toate drepturile rezervare.