Come as you are!

SIGILARI DENTARE

La Clinica Dr. Nassar, medicii nostri specialisti ofera servicii profesionale de sigilare a dintilor pentru copii si adulti. Descopera etapele si avantajele tratamentului.

SIGILAREA DINTILOR LA COPII SI ADULTI

Pentru a avea dinti sanatosi, ingrijirea dentara trebuie sa inceapa inca de la varsta „zero”, adica din primul an de viata. Dintii si maselele de lapte ale copiilor au o durata de viata scurta, insa modul in care ingrijim dintisorii de la inceput influenteaza decisiv dezvoltarea dentitiei viitoare.

TRATAMENTUL DE SIGILARE DENTARA

  • Principala problema cu care se confrunta copiii, indiferent ca este vorba de dinti de lapte sau dinti permanenti, este caria dentara. Astfel, in Romania, peste 75% dintre copii prezinta carii dentare; un procent mai mult decat ingrijorator.
  • Nu multi stiu insa ca una dintre cele mai eficiente metode de combatere a cariei este sigilarea dintilor, un tratament non-invaziv, nedureros, ce ofera o dentitie sanatoasa copiilor, viitorii adulti de maine.

ETAPE

In tratamentul de sigilare a dintilor, urmatoarele etape se aplica atat copiilor, cat si adultilor, indiferent de vasta.

1. DEZINFECTAREA ORALA

In prima etapa pregatitoare este necesara o igienizare perfecta a suprafetelor dintilor. Cu ajutorul aparaturii stomatologice, dentistul va indeparta resturile alimentare. Totusi, de multe ori, chiar si la copii, dezinfectarea orala nu este suficienta deoarece pot exista urme de placa bacteriana. In acest caz se impune o procedura suplimentara: periajul profesional.

2. PERIAJUL PROFESIONAL AL DINTILOR

In cazul in care medicul stomatolog observa urme de placa bacteriana, acesta va trece la indepartarea acestora prin procedura de periaj dentar profesional. Etapa este necesara pentru a elimina riscul de aparitie a cariilor. Daca dintele nu este perfect curatat, aplicarea ulterioara a solutiei de aderenta si a gelului de sigilare nu va avea efect, caria putandu-se dezvolta sub straturile respective. Dupa ce dentisul se asigura ca dintii sunt perfect curatati, se trece la etapa de aplicare a solutiei aderente.

3. APLICAREA SOLUTIEI DE ADERENTA

Inainte de sigilarea propiu-zisa a dintilor este necesara aplicarea unei solutii de aderenta. Acesta are rolul de a face legatura dintre stratul de smalt si gelul de sigilare de la suprafata. Solutia de aderenta este inofensiva si are in componenta acid fosforic (max. 50%). Aplicarea se poate realiza cu pensula, apoi este necesara o pauza de 1 minut pe dintii permanenti (copii si adulti) si 2 minute pe dintii de lapte (bebelusi). Dupa acest timp se poate trece la procedura de sigilare a dintilor cu gel.

4. SIGILARI DENTARE CU SIGILANT FOTOPOLIMERIZABIL

In aceasta etapa se aplica gelul de sigilare lichid in santurile fiecarui dinte (nu pe toata suprafata dintelui, ci doar in santurile acestuia), apoi se polimerizeaza (intareste) cu ajutorul lampii UV timp de aproximativ 20 de secunde. Procedura de sigilare dentara se poate realiza doar pe dintii neafectati de carii.

5. VERIFICAREA SIGILARII

La fel ca in cazul plombelor dentare, la finalul procedurii de sigilare a dintilor, se verifica daca inaltimea stratului de gel este optima si muscatura perfecta. Acest lucru se face atat la copii, cat si la adulti, intr-un mod simplu, cu ajutorul unei hartii de articulatie.

PRO SI CONTRA

PRO

    • previne aparitia cariei dentare atat la copii, cat si la adulti
    • scade riscul potentialelor probleme ce pot aparea la dentitia de lapte si implicit a dentitiei permanente (carie, extractie, nealinierea dintilor, etc).

CONTRA

    • nu exista contraindicatii in afara de faptul ca tratamentul de sigilare dentara se aplica DOAR dintilor fara carii.
Medici stamatologi

SPECIALISTUL TAU IN SIGILAREA DINTILOR

Dr. Anca Constantin

Medic stomatolog

Anca Constantin


Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.


PROGRAMARE ONLINE