Dinti crescuti in spatele celor de lapte

Dintii permanenti erup si se dezvolta in spatele celor de lapte la aproximativ 1 din 10 copii. Astfel, inainte ca dintii de lapte sa fi cazut, copilul are doua randuri de dinti, fenomen cunoscut sub denumirea populara de “dinti de rechin”. Aceasta asociere a fost facuta nu pentru ca rechinii au dintii ascutiti, ci pentru ca acestia au mai multe randuri de dinti.
CAND, UNDE SI DE CE APAR „DINTII DE RECHIN”?
Fenomenul apare mai frecvent in a doua perioada de dezvoltare a dentitiei copilului, respectiv pe la 10 – 11 ani, atunci cand erup premolarii superior. Totusi, cateodata „dintii de rechin” pot aparea chiar in prima etapa, in jurul varstei de 6 ani, in momentul eruptiei incisivilor inferiori.


Cel de-al doilea rand de dinti este de obicei plasat in zona incisivilor inferiori dar poate apare si in zona incisivilor superiori sau a maselelor de lapte.
CAUZE
In timpul dezvoltarii normale, mugurele dintelui permanent resoarbe radacina dintelui de lapte atunci cand erupe sub acesta – fenomen cunoscut in mediul stomatologic sub denumirea de rizaliza. Cand radacina este aproape disparuta, dintele de lapte cade si dintele permanent erupe in spatiul liber. Daca dintele de lapte nu cade, dintele permanent erupe in spatele dintelui de lapte.
O alta cauza de aparitie a dintilor de rechin este aglomerarea dintilor de lapte. Astfel, dintii permanenti, mai ales incisivii care sunt mai lati, nu au loc sa erupa si erup in spatele incisivilor de lapte.
CE ESTE DE FACUT?
Desi nu este o situatie de urgenta, problema ar trebui tratata cat de curand. Daca dintii de lapte nu sunt extrasi, acest lucru poate duce la diferite anomalii dento-maxilare, cum ar fi inghesuirea dintiilor, arcade dentare inguste, muscatura inversa.
EXTRACTIA DINTELUI DE LAPTE
Daca dintele de lapte devine mobil si cel permanent erupe in continuare, dintele de lapte va cadea si situatia se va imbunatati de la sine. Dar daca dintele permanent erupe in totalitate in spatele celui de lapte, radacina lui nu se mai resorbi si dintele va persista pe arcada.
In majoritatea cazurilor, medicul stomatolog va extrage dintele de lapte si va crea spatiu pentru eruptia completa a dintelui permanent. De obicei, dintele permanent isi va prelua pozitia normala pe arcada in cateva saptamani sau luni.
MONTAREA APARATULUI ORTODONTIC
In alte cazuri, chiar daca dintele de lapte este extras, nu se creeaza suficient loc pentru dintele permanent. Astfel, dintele definitiv nu poate sa se deplaseze in pozitia lui normala. Daca se intampla asa, se va consulta in continuare medicul stomatolog iar acesta este posibil sa opteze pentru solutia ortodontica (aparat dentar).
COPILUL TAU ARE DINTI PERMANENTI CRESCUTI IN SPATELE CELOR DE LAPTE?
Ofera-i acum un tratament stomatologic prin joaca la clinica Dr. Nassar Bucuresti.
Pentru ca noi iubim copiii si abia asteaptam sa ne jucam si imprietenim cu ei!
CLINICA DR. NASSAR
DEZVOLTARE DENTITIE SANATOASA
TRATAMENTE PRIN JOACA PENTRU COPII
TRATAMENTE CU ZERO DURERE
VORBIRE SI MASTICATIE CORECTA
DINTI PERMANENTI SANATOSI

Anca Constantin
Specialist endodontie, estetica, protetica, pedodontie & preventie orodentara.